VISSZAJELZÉSEKTÉRKÉP
Helyrajzi szám:
Közterület neve:
Közterület jellege:
Házszám:


|  Főmenü  |  TELEPÜLÉSÜNK  |  Testvértelepüléseink  |  Charsznica
Nyomtatható verzió
Testvértelepülésünk Charsznica

A lengyelországi Charsznica község 2009. szeptembere óta Forráskút testvértelepülése.

Augusztusban, a XVI. Forráskúti Falunapon már vendégül láttuk Charsznica község képviseletében Jan Zebrak polgármester urat és szűk körű kíséretét, akik miután megismerkedtek községünkkel, örömmel szorgalmazták a testvérkapcsolatok kialakítását.

Magát a kapcsolatot igazoló megállapodást – lengyel és magyar nyelven - 2009. szeptember 14-én, Lengyelországban írták alá Fodor Imre és Jan Zebrak polgármester urak. A megállapodás kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazza. Például közös terveink közt szerepel forráskúti diákok lengyelországi csereüdültetése.

Charsznica [ejtsd: harsnyica] község Dél-Lengyelországban található, Krakkótól 39 km ÉNy-ra. Pontosan Kis-Lengyelország tartományban, azon belül miechówski járásban fekszik. A település már az őskor óta lakott - ezt régészeti ásatások támasztják alá -, a község nevének elsű írásos említése 1262-bűl való. A településen 1885 óta vasútvonal halad végig, mely gazdasági fejlődéshez nagyban hozzájárult.

Napjainkban a mezőgazdasági termelés jellemző a település gazdaságára. Sárgarépa, zeller, uborka termesztése mellett mintegy 2500 hektáron káposztát termelnek. Ennek egy részét közvetlen fogyasztásra értékesítik, de döntő többségét családi gazdaságokban dolgozzák fel, savanyítják. (A charsznicai savanyú káposzta már az 1970-es években aranyérmet kapott Londonban a Világkiállításon.) 1998 óta „Lengyelország káposzta termelő fű- városa” címmel rendelkezik a település. Minden évben szeptemberben rendezik meg a településen a Káposzta-napokat (mely fesztivál a mi falunapunkhoz hasonlít leginkább), ahol egy mezőgazdasági kiállítás mellett gasztronómiai és kulturális programokkal is várják az érdeklődőket. Ekkor választanak a helyi kiemelkedő káposztatermelők közül káposztakirályt és királynőt is, akik egy évig viselhetik e címet.


Létrehozás dátuma: 2009. november 10.
Utolsó módosítás dátuma: 2009. november 10.